Toisessa osassa kurkistamme millaista on ikonisella viinitila Agustí Torelló Matalla. Tila sijaitsee maantieteellisesti hyvin lähellä edellistä Juvé & Campsia, Sant Sadurní d’Anoiassa.

Suihkulähde Agustí Torello Matan pihalla
Kripta -pulloista tehty komea suihkulähde

Tämä tila on huomattavasti edellistä nuorempi; Agustí Torelló Mata perusti ensin viinilaboratorion 1953 sekä omaa nimeään kantavan viinitilan 1959. Minulla oli kunnia tavata itse Agustí vierailullani, upea hetki vaikkei yhteistä kieltä löytynytkään. Oma katalaanin taitoni kun ei ole se sujuvin, eikä hänkään englantia puhunut yhtään suomea enempää…

Cava reserva 2015
Sr. Agustí

Perinteisen tuotantotila- ja kellarikierroksen lisäksi pääsin näkemään legendaarisen Kripta -cavan pullotuksen sekä tapaamaan kellarimestarin työssään. Viinin pullotus tapahtuu erikoisen pullon muodon vuoksi hyvin pitkälle käsityönä ja vaatii aikaa.

Kripta on Agustí Torelló Matan pitkäaikainen unelma. Kuohuviini tehdään vain parhaina vuosina, Penedésin parhaiden alueiden aivan parhaiden palstojen rypäleistä ja kypsytetään vähintään 5 vuotta ennen myyntiin tuloa. Pullon muoto jäljittelee muinaisen amfora -saviastian muotoa ja etiketti on taiteilija Rafael Bartolozzin käsialaa. Pienen tilan tuotantotilat olivat autenttisuudessaan viehättävät. Erikoisuutena terästankit ovat taivasalla!

Viinin pullotus
Kriptan pullotusurakka hoidetaan pitkälti käsityönä

Erityisesti kellarikierroksella huomasi, että tila on selkeästi panostanut vieraiden viihtyvyyteen ja turistit huomioiden olikin tehty kaikenlaista videoesityksestä maaperänäytteisiin. Mikäli siis liikut näillä seuduilla, tila ottaa sinut varmasti lämmöllä vastaan! Vierailuista saat kätevästi lisätietoa esimerkiksi täältä

Agustí Torelló Matan viinit ovat erittäin korkealaatuisia ja perinteisiä, käytänkin niitä hyvin mielelläni tastingeissa säännöllisin väliajoin. Suomessa saatavuus on rajoitettu ja meillä maistellaan tilan muutamaa kuohuviiniä. Nuoremmalle kuluttajajoukolle suunnatut trendikkäät still-viinit ovat tilan uusimpia kokeiluita ja vaikka laatu onkin hyvä, eivät ne silti pääse kuohuvia päihittämään.

Maaperänäyte

Seuraavassa osassa tutustumme viinitila Parés Baltàan, jolla muuten on hauskat kytkökset Suomeen…