Tämä päivä on monille tavallinen, harmaa marraskuinen torstai. Viinin ystäville ja viinimaailmalle marraskuun kolmas torstai on suuri päivä. Päivä, jolloin kuluvan satovuoden ensimmäinen viini tulee maistettavaksi ja nautittavaksi. Beaujolais Nouveau (tuttavallisemmin “busolee”) on ranskalainen, Beaujolais-alueen uuden sadon viini joka valmistetaan Gamay -rypäleestä. Tyypillisesti nämä punaviinit ovat kepeitä, marjaisia seurusteluviinejä joissa tärkeintä on hyvä fiilis ja jotka vihjailevat kuluvan viinivuoden tyylistä ja laadusta.
Minkä kanssa?
Nauti Beaujolais viilennettynä noin 12-14 asteisena, mutta ennen kaikkea hyvässä seurassa! Makupareiksi sille sopivat kevyet välimerelliset maut, kuten ruokaisat salaatit, kevyet juustot, pastat, grillatut vaaleat lihat sekä kevyen mausteiset makkarat.
Vuosi 2018 vaikuttaa erinomaisen lupaavalta, jopa huippuvuodelta useissa viinimaissa. Sen lupauksen tämä maisteltavakseni päätynyt Albert Bichot’n Beaujolais lunastaa. Viini on kepeä, herkullisen marjainen ja yllättävänkin vähän Beaujolais’lle tyypillisiä banaaniaromeja tarjoileva. Raikas mustikkaisuus, villivadelma ja mustaherukka tulee mukavasti esille ja kannattelee kevyen mausteiseen, hennon hapokkaaseen jälkimakuun. Laatu on korkea ja aromimaailma mukavan laaja ja moniuloitteinenkin tällaiseksi viiniksi. Tällä kertaa Beaujolais’ta voi todella nautiskella, vaikka olisikin tuhdimpien, perinteisempien punaviinien ystävä.
Suomen Alkoihin tulee myyntiin kaksi erilaista Beaujolais’ta. Pierre Ferraud Beaujolais-Villages Nouveau sekä Albert Bichot Beaujolais Nouveau, molempien hinnat noin kymmenen euron molemmin puolin.
Maistakaa, nauttikaa, jakakaa viinihetket ystävien kanssa! Viinivuodelle 2018, Santé!
Kaupallinen yhteistyö: Beverage Partners Finland

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *