Tänä kesänä on helle totisesti hellinyt suomalaisia. Helteisenä kesäpäivänä maistuu kevyemmät ruoat mutta viikonloppuisin on ihana ajan kanssa grillata. Teimme taannoin herkullisia grilliburgereita mökillä, ruokajuomana maistui aina raikas rosé. Burgereiden väliin teimme herkullisia pihvejä ylämaannaudan jauhelihasta, kaverikseen ne saivat paistettua punasipulia, cheddarjuustoa, kurkkumajoneesia sekä tomaattia ja salaattia. Briossisämpylät leivoin itse tällä takuuvarmalla ohjeella Voita ja Suolaa -blogista http://voitajasuolaa.blogspot.com/2016/01/briossisampylat.html

“Ohjeella tulee 6 kpl miehekkään kokoisia sämpylöitä.

1 dl Täysmaitoa
25g Tuorehiivaa
1 rkl Hunajaa
1/2 tl Suolaa
2 Kananmunaa
3 dl Vehnäjauhoja
2 dl Puolikarkeita Spelttivehnäjauhoja
100g Voita

Voiteluun 1 Kananmuna

Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota sinne hiiva, hunaja sekä suola.
Sekoita kananmunat sekaan ja riko rakenne.
Lisää jauhot erissä ja sekoita voi loppuvaiheessa nokareina mukaan. Vaivaa taikinaa yleiskoneella n.10min.
Valmis taikina on pehmeää ja kimmoisaa joten lisää tarvittaessa jauhoja.
Laita sekoitusastian päälle kelmu ja anna olla jääkaapissa yön yli.
Jauhoita työpöytä kevyesti ja kaada taikina pöydälle. Vaivaa taikinaa hieman ja kauli se parin sentin levyksi. Kääri rullalle ja leikkaa kuuteen osaan. Pyörittele palat pyöreiksi sämpylöiksi.
Laita sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille ja kohota liinan alla vielä 1h.
Riko kananmuna kuppiin ja laita pieni tilkka vettä. Sekoita haarukalla tasaiseksi. Voitele briossit ja paista 200°C uunissa 12-15min.
Lupaan, että tämän jälkeen et kelpuuta mitään muuta sämpylää hampurilaiseen 😉
Kiitos Olivia-lehdelle ohjeesta!”

Itsetehdyt kunnon burgerit maistuvat aina!
Mitä viiniä grillattavien kanssa?
Ruoan ja viinin yhdistäminen ei ole vaikeaa, kunhan muistaa muutamat perussäännöt. Salaattien, grillatun vaalean lihan ja kasvisruokien parina toimii perinteisesti valkoviini. Kalalle ja raikkaammille ruuille kannattaa valita kevyempi, tammittamaton valkoviini, kuten yrttisen persoonallinen sauvignon blanc tai raikkaan hapokas riesling (sopii muuten myös nyt ajankohtaisille ravuille!). Grillatulle kanalle ja paahteisemmille mauille sopii leveämpi ja ryhdikkäämpi valkoinen, kuten tammitettu chardonnay. Myös moni rosé on omiaan suomalaiseen kesäpöytään monipuolisuutensa vuoksi. Parhaimmillaan rosé onkin kuin puna- ja valkoviinin välimuoto, yhdistäen molempien ominaisuuksia silloin kun viinivalinta tuottaa haasteita.

Mikäli grilliin laitetaan tirisemään punaista lihaa, kuten vaikkapa naudan tai possun pihvejä, on hyvä punaviini omiaan. Perinteiselle naudan pihville hyvän kaverin löytää esimerkiksi australialaisesta, pippurisesta mutta mehevästä punaviinistä jonka päärypäleenä on shiraz. Grillatuille, savuisille liharuuille sopii täyteläiset, hillomaiset mutta myös savuiset zinfandelit.

Viiniä ja ruokaa yhdistäessä voi etsiä samankaltaisuuksia rakenteesta, voimakkuudesta tai mausta. Hyvä vinkki on myös miettiä ruoan alkuperää, usein saman maan viini sopii makuihin hyvin mutta myös vastakohtia kannattaa pohtia. Hapokkuus ja suolaisuus ruoassa ovat viinin ystäviä, mutta ne vaativat rinnalleen myös hapokkaan viinin. Ruoan rasvaisuus leikkaa viinin hapokkuutta sekä tanniinisuutta, joten rasvaiselle ruoalle sopivat hapokkaat ja napakan tanniiniset viinit. Pienikin makeus ruoassa taas vähentää viinin makeutta, jolloin kannattaa valita hedelmäinen ja esimerkiksi puolikuiva viini. Tämä kannattaa huomioida erityisesti jälkiruokien kanssa nautittavaa viiniä valitessa, mutta muistaa myös makeutta omaavien bbq-kastikkeiden, glaseerattujen lihojen ja balsamicojen kohdalla. Hyvin mausteisille ruoille, kuten vaikkapa trendikkäille aasialaisille herkuille omiaan on puolikuiva, hedelmäinen ja leveä valkoviini. Hyvä esimerkki tämän tyyppisestä viinistä on alsacelainen gewürztraminer. Myös moni kuiva, laadukas kuohuviini tai samppanja sopii aterialle, kannattaa rohkeasti kokeilla! Muistettava on, että kuohuviinissä on silloin reippaasti ryhtiä ja makua.

Samppanjaa, kuhaa ja sahramirisottoa
Nyt kun mennään jo väistämättä syksyä kohti, muuttuu viinimakukin helposti tummempaan ja täyteläisempään. Palataan siihen sitten tuonnempana, kun illat ovat tummuneet!

One thought to “Ruoka ja viini ne yhteen soppii!”

  • Cliftonguest

    Niina, thanks for the article post.Really thank you! Great.

    Vastaa

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *