Kesän kiireet alkavat pikkuhiljaa hellittää ja on aika palata alkukesän tunnelmiin. Kesäkuun alussa Ranskan matkalla saimme ystävieni kanssa upean tilaisuuden vierailla yhdellä maailman tunnetuimmista samppanjataloista, Taittingerilla. Vierailu oli sovittu etukäteen Suomen maahantuojan Social Winesin kanssa ja sen myötä osasimmekin odottaa yksityistä kellarikäyntiä kohteessa. Taittinger tuottaa vuodessa 5-6 miljoonaa pulloa samppanjaa ja onkin siten yksi suurimmista samppanjan tuottajista. Taittingerin valtavan suuret kellarit sijaitsevat Reimsissa ja ovat osa gallo-roomalaista kalkkiluolakompleksia. 2000 vuotta vanhoissa, yhteensä 25 kilometriä pitkissä kalkkikiviluolastoissa lepää viiden samppanjatuottajan pulloja. Eräs toinen aikaisemmin mainitsemani samppanjatalo, Charles Heidsieck on yksi näistä. Vierailustani heidän kellareissaan voit lukea täältä http://www.cheershappen.fi/kevainen-champagne/. Muita ovat Ruinart, Pommery ja Henri Abelé.

Taittingerin vierailumme alkoi lyhyellä esittelyvideolla talon historiasta. Video oli selkeästi suunnattu turisteille jotka tulevat brändin perässä, mutta siitä huolimatta se tarjosi hyvää ja selkeää infoa. Tämän jälkeen oli aika mennä syvälle maan alle, kellareihin. Ihastelimme silmänkantamattomiin jatkuvia pullorivistöjä ja kuuntelimme oppaan mielenkiintoista selostusta kellareiden historiasta. Nämä osat kellareista ovat aikoinaan olleet osa luostaria ja tämä historia näkyi monessa kohdassa edelleen patsaista vanhoihin oviin ja portteihin.

103 936 pulloa
Joko tunnet eri pullokoot nimeltä?
Luonnollinen siirtymä kellareista oli valmiiden samppanjoiden maistelu. Saimme kutsun tastingiin yhteen vanhan kartanomaisen rakennuksen upeista huoneista. Hyvin pian kävi ilmi, että tasting on vain meille neljälle, wau. Laseihimme kaadettiin ensiksi talon “käyntikorttituote”, Brut Réserve. Vakiosamppanja on samppanjamerkistä riippumatta tärkein tuote jolla halutaan kaikkein eniten tuoda esille oman talon tyyliä ja makumaailmaa. Taittingerin vakiosamppanja on hyvin tyylikäs ja raikas, perinteinen samppanja joka maistuu varmasti monenlaiseen tilanteeseen ja makuun. Seuraavana vuorossa oli Prelude, jossa on jo hieman enemmän särmää ja persoonallisuutta mutta on silti hyvin elegantti. Prelude on valmistettu ainoastaan Grand Cru -kylien rypäleistä ja ainoastaan ensimmäisen puristuksen viineistä. Sitruksisuutta, hentoa keltaluumuisuutta ja paahtoleipää sekä silkkisen täyteläinen suutuntuma. Viimeiseksi saimme maistaa talon lippulaivan, prestiisisamppanja Comtes de Champagne 2006:n. Kyseessä on todella upea samppanja, jota valmistetaan vain parhaina vuosina ja ainoastaan Chardonnay -rypäleistä, sekä tietenkin vain ensimmäisen puristuksen viineistä. Elegantin persikkaista ja kukkaista makumaailmaa, upean tyylikästä briossin paahteisuutta ja huomattavaa mineraalisuutta tarjoileva samppanja oli mahtava päätös tastingille.
Viinien maistelun jälkeen oli pakko kysyä meitä opastaneelta rouvalta pihan lipputangossa nähdystä Suomen lipusta, että miksi heillä on kaikkien suurten maiden lippujen joukossa myös piskuisen Suomen siniristilippu. Vastaus oli vaikuttava; “laitamme salkoon aina yksityisvieraitamme kunnioittaaksemme heidän maansa lipun. Tänään tuo lippu on teille.”
On sanomattakin selvää, että Taittingerin vierailu teki meihin jokaiseen lähtemättömän vaikutuksen. Suuren talon tyyli, samppanjoiden järkähtämätön laatu sekä lämmin vieraanvaraisuus jää mieliin ikiajoiksi. Kiitos Taittinger, kiitos Social Wines, kiitos matkaseura!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *