Näin keväällä ja varsinkin nyt vapun alla juomavalikoimiin putkahtelee mielenkiintoisia uutuuksia. Tietenkin kuohuviinit ovat sesonkikamaa ja erityisesti niitä maahantuojat esittelevät kiihtyvällä tahdilla. Alan toimijat ovat kuitenkin mukavasti lähteneet mukaan myös trendikkäisiin valmiisiin spritzereihin sekä matala-alkoholisiin juomiin joita erityisesti nuoret naiset tuntuvat suosivan yhä enemmän. Sain näistä edellämainituista muutaman mielenkiintoisen näytteen joita pääsin testaamaan rinnakkain.

Henkell & Co Suomi tuo maahan Mionetto Proseccoa, joka varmaan hyvin monelle onkin tuttu. Proseccot sopivat kevääseen ja piknikeihin kuin nenä päähän. Perinteisten kuohuviinien rinnalle Mionetto on lanseerannut uuden trendikkään Il -sarjan josta löytyy perinteinen Aperol Spritziä mukaileva spritz sekä muutama maustettu versio, kuten seljankukka, mansikka ja raparperi. Minulla oli testissä raparperi ja original spritz, jotka ystävien kanssa sitten pistettiin makuraatiin.
Mionetto Il Rabarbero sopii kuumiin kesäpäiviin esimerkiksi mansikoiden, appelsiininkuoren ja runsaiden jäiden kera. Juoman maltillinen 8% ei sekään tee tepposia vaikka tätä hurahtaisi janoon lasi jos toinenkin. Mionetto Il Spritz on kuin kesytetty versio perinteisestä spritzistä. Sopii hyvin myös niille jotka eivät katkeron mausta pidä, sillä tässä sitä on hyvin kevyesti. Raikas, miellyttävä kesäjuoma tämäkin. Valmistaja tosin vinkkaa Spritzin sopivan myös talvi-iltoihin glögiä korvaamaan, siinä tapauksessa juoma tarjoillaan lämmitettynä esimerkiksi appelsiininkuoren ja kanelitangon kera.
Kuohuviinien puolelta testissä oli Gratien & Meyerin hyvin viinilliset sekä gastronomiset crémantit Ranskan Loiren alueelta. Nämä testattiin ystävien kanssa grilliherkkujen parina, tarjolla oli chilillä, limellä ja inkiväärillä marinoitua kanaa, couscoussalaattia, fetaa ja perunaa. Erityisesti tyylikäs rosé crémant loisti näiden rinnalla sopien todella hyvin grillattuun, paahteisen mausteiseen makumaailmaan. Brut Blancin nauttisin itse joko aperitiivina tai suomalaisen vaalean kalan parina sen napakan hapokkuuden sekä yrttisyyden vuoksi. Täytyykin laittaa uudelleen testiin, kunhan kalastuskausi alkaa ja pöytään saadaan taas parasta lähiruokaa, Kallaveden kuhaa!
Gratien & Meyer on viinintuottajana sinänsä poikkeuksellinen, että nämäkin crémantit ovat saaneet kypsyä pullossa kolme vuotta lain vaatiman vuoden sijaan. Samalla viinitalolla on myös samppanjatalo Épernayssa, joten perinteinen valmistusmenetelmä on heillä varmasti  hyvin hallussa ja onpa näissä crémanteissakin huomattavissa erityisen hieno suutuntuma. Molemmissa viineissä on myös hauskana yllätyksenä käytetty yhtenä rypäleenä punaista Cabernet Francia, joka selkeästi tuo oman särmikkyytensä mukaan.
Mitä sinä suosit kyytipoikana vapun ruokapöydässä?
Kaupallinen yhteistyö: Henkell & Co Suomi

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *